Thursday, June 22, 2006

Nytt inlägg

Ojjoj vad länge sedan man sist skrev! Har för det mesta koncentrerat mig att debattera med andra på deras bloggar vilket har varit helt givande i vissa avseenden. För tillfället har jag inget speciellt att skriva om egentligen, men jag vill bara bryta denna långa paus. Imorgon skall jag till Pörkenes (Porkenees) på ett läger av någotslag, men dit finns i alla fall mycket bekanta så jee!

Skall se om man fortfarande idag hinner återkomma med något vettigt. Mors!

Sunday, June 11, 2006

Tillbaka igen!

Jah, då är man tillbaka! Skottland var ett mycket vackert land med alldeles fantastiska vyer, speciellt i "The Highlands". Det var otroligt varmt, uppåt 25 grader varje dag! Edinburgh som stad var typiskt brittisk, mycket tegelhus, trånga, mysiga gator och mycket butiker. Mot kvällen brukade en tät dimma dra sig över staden, vilket skapade en ganska gotisk stämning. Hotellet var vi bodde var likaså typiskt brittiskt; opraktiskt, unket, men ändå ganska charmigt. Opraktiskt i det avseendet att dörrarna alltid vänds åt fel håll i husen vilket leder till onödig utrymmesbrist. Britterna har uppenbarligen inte heller insett att det skulle vara mycket mer praktiskt att sätta varmvattnet och kallvattnet i en gemensam kran vid handfatet i toaletten, men nej! Istället har man två separata kranar varav en innehåller kokhett vatten medan den andra innehåller iskallt H2O. Sådant som ventilation hade man inte heller tillgång till under de heta dagarna, trots att hotellet var fyrstjärnigt.
Nå, trots det opraktiska (vilket man med tiden lär sig att leva med) är det förenade kungadömet alltid värt ett besök. Sevärdheter finns det alltid i mängder och jag har aldrig lämnat varken Storbritannien eller Irland besviken. För mig som är historie-intresserad fanns det en hel del berättelser om de engelsk-skotska krigen och unionerna, om klankrig och invasioner, tidvis utförda av nordbor. De brittiska öarna har nämligen tidvis varit starkt sammanknytna till Skandinavien, speciellt under perioden 400-1100 e.Kr. Anglerna, britternas urfolk, härstammade ju från Jylland.
Alltid ser dock britterna inte så positivt på Skandinavien. I en TV-tävling sade programledaren att Skandinaverna spred plågor och elände i Europa under vikingatiden och så gör de än idag. I nästa klipp visades en bild på ett IKEA-varuhus. Nå ja, det var såklart menat som ett skämt och folk skrattade. I övrigt hörde man inte så mycket negativt om Norden. Som tur var folk så koncentrerade på Fotbolls VM att de inte heller kom ihåg Lordis Eurovisions-seger. Dock såg jag i en nyhetsartikel om att de skulle uppträda i Glasgow i Oktober.
Som sagt gick även fotbolls VM i Tyskland igång under tiden jag var där. Fastän Skottland inte deltar var intresset närmast sagt sjukligt stort bland folket även i detta land. Skottarna har inte ställt sig bakom England trots att de båda ingår i Storbritannien. Istället stöder man Trinidad & Tobago därför att de har skottar med i sitt lag. Fotbollen är en så stor sak för denna nation att det så gott som alltid uppstår någon form av rivaliteter under VM. Fotbollen har blivit som en slags religion i detta förr så starkt presbytiska land, var många kyrkor, till min stora häpnad, hade blivit omvandlade till biografer och kulturhus. I motsatts till hur det brukar vara i exempelvis Irland är de kvarvarande kyrkorna så gott som alltid stängda, vilket är ett mycket typiskt protestantiskt fenomen.
Enligt undersökningar är Skottarna även långt ifrån lika religiösa som irländarna. Jag har hört att närmare 55% av irländarna är aktiva inom kyrkan, i Skottland är motsvarande siffra kring 5%, nästan lika illa som i Sverige och Finland. Även detta är dessvärre ett synnerligen protestantiskt fenomen. Kalvinismen har dock satt sina spår även i andra avseenden i landet, bland annat öppnar affärerna klockan 5.00 på morgonen och stänger klockan 19.00, även på vardagar! Jag var inte den enda turisten som förundrade mig över detta...
I motsatts till Irland har Skottland även ett samhälle som i hög grad är indelat i olika klasser. Folk som hör till medelklassen brukar vara trevliga, medan de som tillhör den lägre klassen använder synnerligen groteskt och vulgärt språk. Detta verkar inte vara lika accepterat i Republiken Irland. Dock är skillnaderna inte lika stora som i England. Detta kan bero på att man i Skottland lyckats bättre med att skapa ett post-industriellt samhälle än vad man gjort i norra England.

Nu måste jag gå, men allt som allt var det en lyckad resa. That´s all for today folks!

Friday, June 02, 2006

Kortsiktiga framtidsplaner

Idag är det den näst sista dagen jag måste (eller får) gå till Brändö gymnasium. Efter alla dessa år då man blivit tvungen att ge ett någorlunda intelligent intryck, tänker jag idag fira det med att inte skriva någonting vettigt! Nå, nog kan man väl i alla fall skriva om vad framtiden kommer inom det närmaste att föra med sig:

3.6. Uttdimitering från Brändö (vilket faktiskt är en helt helmi skola!) kl. 11 (eller 10, får se sedan).

4.6 Avfärd till det Förenade Konungadömet av Storbritannien och Nordirland kl. 9 (eller 9.45? får se). Ankomst till Edinburgh kl. 10 lokaltid. Rave därefter.

5.6. Händer nånting

6.6. skall jag till Glasgow, ifall järnvägarna fungerar.

7.6. Vet inte exakt.

8.6. Eventuellt till Dundee eller Aberdeen, beroende på om vi hyr bil eller inte.

9.6-10.6 Ingen som helst aning, skriver kanske blogg ifall Internet har fått ett fotfäste i Skottland. Annars får man väl åka över till England.

11.6 Tillbaka till Helsingfors.

12.6 Inträdesprov till historiska, deltar inte.

Någongång: Visitation på Björkkis.

10.7. In i armén, slutet på såväl min ungdom, som på livet i dess nuvarande form.

Että sen pituinen se, ska se om jag hittar på något vettig tills imorn. Mors!